Bouwbedrijf en aanemersbedrijf. Specialist in renovatie, dakwerken en aanbouw!

Uncategorized

Wat is een dompelpomp?

Wat is een dompelpomp?

Een dompelpomp is een hulpmiddel van onschatbare waarde voor het afvoeren van water uit verschillende locaties. Ligt er water in uw kelder of kruipruimte, of wilt u uw zwembad leegpompen? Dan is een dompelpomp een uitstekende keuze. Dit type pomp is ontworpen om volledig in het water te worden ondergedompeld, waardoor het gemakkelijk grote hoeveelheden water kan opzuigen. Wanneer u wateroverlast heeft kan een dompelpomp u helpen de klus snel en efficiënt te klaren.

Dompelpompen zijn relatief eenvoudig te installeren en te gebruiken; koppel een afvoerslang aan de uitgang van de pomp, zet de pomp in het water en steek de stekker in het stopcontact. Zorg ervoor dat het water wordt geloosd op een plek waar het water makkelijk de grond in kan trekken. Een sloot zou ideaal zijn. Of vang het water op in een tank, zodat u het op een later tijdstip kunt gebruiken om bijvoorbeeld uw planten water te geven.

De motor van de pomp stuurt de as aan, waardoor een waaier in de behuizing gaat draaien. Hierdoor ontstaat een zuigkracht die het water omhoog en naar de persaansluiting van de pomp duwt. Afhankelijk van uw behoeften zijn er modellen beschikbaar met verschillende vermogensniveaus, die zowel kleine als grote hoeveelheden water met gemak kunnen verwerken.

Voorkom weerstand

Om weerstand van de pomp te voorkomen, is het belangrijk dat de slang groot genoeg is om de grote hoeveelheid water te vervoeren. De diameter van de afvoerslang dient minimaal even groot te zijn als de persaansluiting van de pomp (waar het water de pomp verlaat). Hoe breder de slang, des te gemakkelijker het water afgevoerd kan worden. Wanneer er een te nauwe slang wordt gebruikt, kan de pomp zijn capaciteit niet kwijt. Het kost de pomp dan teveel moeite om het water door te slang te persen, waardoor deze oververhit kan raken.

Drooglopen

Het is belangrijk dat een dompelpomp onderwater kan werken, zodat de pomp gekoeld wordt door het water. De pomp dient uitgeschakeld te worden wanneer er geen water meer is, anders gaat deze drooglopen. Drooglopen wil zeggen dat de pomp door blijft pompen terwijl het water op is. Dit is slecht voor de pomp en deze kan hierdoor oververhit raken.