Bouwbedrijf en aanemersbedrijf. Specialist in renovatie, dakwerken en aanbouw!

Voorkom vochtproblemen door te impregneren

vochtproblemen

Wanden en gevels moeten worden beschermd tegen vocht, omdat veel gangbare muurmaterialen min of meer poreus zijn en daarom water absorberen. Bovendien kan water door voegen, zoals tussen stenen, of fijne scheuren dringen. Enerzijds kan dit het bouwmateriaal zelf beschadigen, anderzijds kunnen de wanden lek raken en kan zich uiteindelijk schimmel ontwikkelen op een vochtige muur. Een impregnerende beschermende coating helpt hiertegen. Het kan gemakkelijk en snel worden aangebracht.

Wat is impregneren

Impregneren betekent een oppervlak (bijvoorbeeld gevel) behandelen zodat het ondoordringbaar wordt voor vloeistoffen. Bij impregnatie wordt het bouwmateriaal ten minste in het nabije oppervlak verzadigd met een beschermende vloeistof. Er zijn verschillende beschermende coatings die kunnen worden gebruikt, afhankelijk van de aard van het materiaal. Dus een gevel beschermen door impregneren is nuttig bij slecht absorberend metselwerk, krachtige diepe impregnatie is belangrijk bij poreuze en sterk zuigende ondergronden. Een ander belangrijk toepassingsgebied is de oppervlaktebehandeling van balkons en terrassen. Vooral bij betegelde oppervlakken vormen de voegen een kritiek punt. Als water hier binnendringt, kan dit leiden tot lelijke vorstschade, zoals het “bevriezen” van tegels. Met een balkonsealer moet daarom het hele gebied tot drie keer worden geverfd. Wat van toepassing is op de muur is ook belangrijk op balkons: het substraat moet worden beschermd tegen indringend vocht.

Impregnatie binnenshuis

Op binnenmuren in natte ruimtes worden meestal impregnatie vloeistoffen met additieven tegen schimmel gebruikt. Dit kan een schimmelbescherming zijn voor badkamers of keukens. Dergelijke impregnaties worden regelmatig toegepast wanneer condensvocht schade en gezondheidsrisico’s als gevolg van schimmelgroei veroorzaakt. De verf voorkomt dan dat er vocht in de muur komt en vast komt te zitten.

Voordelen van impregneren

De voordelen van het impregneren van je voorgevel zijn divers en zeker de moeite waard.

  • Allereerst vermeerdert een goed beschermde gevel de waarde van je huis.
  • De beschermende laag door impregnatie zorgt ervoor dat vorstschade veel minder snel voorkomt. Vocht dat in muren trekt en vervolgens bevriest kan ernstige schade veroorzaken. Scheuren en barsten kunnen ontstaan als het water bevriest en uitzet.
  • De gevel van een huis zal langer meegaan. De muur wordt beschermd tegen alle soorten weersinvloeden en zal hier door de impregnatie minder last van hebben.
  • De gevel blijft langer schoon en goed onderhouden. Algen, mossen en vuiligheid kunnen zich door het impregneermiddel minder goed hechten aan de gevel. Mocht er wel vuil op de muur komen dan kun je het gemakkelijk schoonmaken.

Verschil tussen impregneren en hydrofoberen

Met impregneren en hydrofoberen wordt hetzelfde bedoeld. Hydrofoberen betekent dat een bouwmateriaal waterdicht gemaakt wordt door impregnatie. Het trekt in de poriën en vormt daar een waterafstotende film. Dit voorkomt dat water de ondergrond binnendringt en daar schade veroorzaakt. Het effect is aan de oppervlakte te zien aan de hand van de zogenaamde “waterafstotende laag”. Additieven kunnen worden toegevoegd aan een hydrofobisering die, bijvoorbeeld, een fungicide en/of biocidale werking hebben. Hierdoor kan daarom een verdere bescherming tegen schimmel- en algenplagen worden gecreëerd.
Hydrofobiseren wordt toegepast waar vochtschade door binnendringen van water te verwachten is. Dit omvat voornamelijk de buitengevel, het is het grootste toepassingsgebied voor beschermende coatings. Een gevel wordt zwaar blootgesteld aan het weer, met name regen kan doordringen in een onbeschermde buitenmuur van schade veroorzaken.

Kosten van impregneren

De kosten voor het impregneren van een gevel ligt tussen de 8 en 12 euro per m2. De totale kosten hangen al van het impregnatie middel dat wordt gebruikt, de grootte van het totale oppervlak (hoe groter hoe lager de prijs) en de locatie van het gebouw. Het kan ook nodig zijn dat een gevel hersteld moet worden door eerder schade. Eerst moeten deze werkzaamheden worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld, het schoonmaken en opnieuw voegen van de gevel. De kosten hiervoor kunnen hierdoor hoger worden. Vraag diverse offertes aan (dit kan o.a. op BW vochtwering.nl) om een goede vergelijking te kunnen maken voor het laten impregneren van uw gevel.