Bouwbedrijf en aanemersbedrijf. Specialist in renovatie, dakwerken en aanbouw!

CV ketel bijvullen

cvketel bijvullen

Zo af en toe kan het zijn dat uw CV ketel problemen vertoont. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat uw water of verwarming niet goed verwarmd wordt. Vaak is het dan tijd om uw CV ketel bij te vullen. Dit moet regelmatig gebeuren als de waterdruk te laag is. Dit is te controleren op de display van uw CV ketel. De waterdruk moet altijd tussen de 1,5 en 2,0 bar staan. Let er op dat wanneer u de CV ketel te vaak moet bijvullen, dit er op kan duiten dat er een lekkage bij een leiding is. Het bijvullen van de CV ketel is een klus dat u gemakkelijk zelf kan doen. Maar voor dat u begint met het bijvullen van de CV ketel is het belangrijk een aantal voorbereidingen te treffen. Als eerst heeft u de volgende dingen nodig voor het bijvullen:

 • Een emmer of teiltje
 • Een handdoek of dweil
 • Een vulslang
 • Een waterpomptang

Stappenplan

Om het u makkelijker te maken heeft de monteur van CV-ketel Nu een overzicht gemaakt van de stappen die u moet volgen wanneer u de CV ketel gaat bijvullen.

 1. Zorg dat uw thermostaat op de laagste stand staat. Bij oudere CV ketels is het vaak verstandig om de stekker er helemaal uit te trekken. Zorg er dan voor dat de kachel niet aan staat.
 2. Wacht tot de kachel volledig uit is.
 3. Wanneer de CV ketel afgekoeld is, kunt u beginnen met de vulslang vast te maken aan de waterkraan.
 4. De andere kant van de vulslang dient vast te worden gemaakt aan de vulkraan.
 5. Zet de waterkraan open, en vul het systeem tot de waterdruk meter 1,8 bar aangeeft.
 6. Sluit eerst de waterkraan af en daarna de vulkraan.
 7. Het restante water wat uit de vulslang komt, kunt u opvangen in een emmer of teiltje.
 8. De thermostaat kan weer op de gewenste stand worden gezet. Dit wel na dat alle radiatoren ontlucht zijn.

Te hoge waterdruk

Ook kan het voorkomen dat de waterdruk juist te hoog is in uw CV ketel. Dit kan slijtage van de pomp en kapotte leidingen veroorzaken, wat er weer voor zorgt dat u waterschade in uw woning krijgt. Wanneer de waterdruk dan ook boven de 2 bar is, dient u de druk van de CV ketel te verlagen door lucht of vuil water te laten ontsnappen.