Bouwbedrijf en aanemersbedrijf. Specialist in renovatie, dakwerken en aanbouw!

Oprit bestraten

oprit bestraten

Het bestraten van een oprit is een flinke, zware en ook best een lastige klus. Hoe flink en zwaar hangt er vanaf wat u allemaal zelf doet en wat u uitbesteedt. Uiteraard hangt het ook af van de lengte en breedte van de oprit. Mocht om één of andere reden er nog geen zandbed zijn dan is dit dus het eerste dat aangepakt moet worden. Als u het geld heeft is het moeilijk om een mogelijkheid te vinden om het beter te besteden dan aan een grondverzet bedrijf dat met een graafmachine en een zandwagen in een halfuur de zwarte grond vervangt voor in het goede afschot liggend zand. Bij een oprit van zes meter lang kunt u de oprit zes tot twaalf centimeter laten aflopen naar de straat en drie tot zes centimeter naar de zijkant.

Aanbrengen betonranden

Als het zand op zijn plaats ligt kan, nadat het zandbed met een lange lat glad gestreken is, licht worden aangetrild met een trilplaat. Hierna kunnen de betonranden aan de zijkanten gelegd worden. Voor het bewaken van de goede hoogte wordt een lijn gespannen. Betonranden van 5 * 15 * 100 centimeter voldoen prima. De bestrating wordt ingesloten en op de plaats gehouden door de betonranden. Belangrijk is ook dat de breedte zo is dat er een rij met hele stenen tussen past. Zo voorkomt u dat u bij iedere rij, stenen precies op maat moet tikken of knippen.

Het vlijen van het zandbed

Gebruik bestrating die tenminste vijf centimeter dik is. U kunt gebakken klinkers gebruiken of betonnen klinkers. Zet met draden de hoogte plus vijf cm uit en ga het zandbed vlijen. Voor het uitzetten van de hoogte is een goed waterpas en een rechte balk nodig. Met een balk van 5 cm hoog en ongeveer anderhalve meter lang gaat u het zandbed glad strijken. Dit betekent dat de bovenkant van de lat op dezelfde hoogte zit als de uitgezette lijn.

Het bestraten

Voor het bestraten kunt u verschillende verbanden kiezen. Zwaluwstaart verband is mooi maar ook bewerkelijk omdat veel stenen geknipt moeten worden. Verder is het niet zo makkelijk als het lijkt. Op een goed gevlijd zandbed kunnen de stenen zo neergelegd worden. Bij het neerleggen zal er hier en daar misschien wat hoogte verschil zijn maar dit komt later met het aftrillen goed.

Het inzanden en aantrillen

Strooi scherp zand over de nieuwe bestrating als alle stenen gelegd zijn en veeg het zand met een bezem in de voegen. Tril de nieuwe bestrating gelijkmatig aan met een trilplaat en wind en de regen zullen de rest doen. Blijf bij het aftrillen goed bewegen met de trilplaat en tril in de lengte in overlappende banen.

Bron: Bestrating Expres