Bouwbedrijf en aanemersbedrijf. Specialist in renovatie, dakwerken en aanbouw!

Zonnepanelen als dak

zonnepanelen dak

Voor wie een paar zonnepanelen op het dak niet voldoende is, is er de mogelijkheid om het gehele dak te vervangen voor zonnepanelen. Zonnepanelen die je in het dak verwerkt zijn, heten ‘indak’ zonnepanelen. Ga je deze zonnepanelen vergelijken met zonnepanelen die je op het dak plaatst, dan valt het op dat indak zonnepanelen een stuk stijlvoller ogen dan andere types met bijvoorbeeld een aluminium rand. In dit artikel geven we je kort de belangrijkste voor- en nadelen van indak zonnepanelen.

De voordelen

Zoals hierboven vermeld geven indak zonnepanelen meestal een strakker design dan zonnepanelen die op het dak geplaatst worden. Dit komt onder andere door de wat donkerdere kleur van de zonnepanelen. Deze zonnepanelen hebben hun donkere kleur te danken aan het ontbreken van de witte gedeelten in de monokristallijn, die in de meeste andere panelen wél verwerkt zijn.
Een ander groot voordeel van indak zonnepanelen is de grote opbrengst. Door het dak te vervangen voor zonnepanelen, zullen er logischerwijs veel zonnepanelen op dak aanwezig zijn. Daarnaast zijn indak zonnepanelen een stuk minder gevoelig voor windstoten. Doordat de ruimte tussen het dak en de panelen minimaal is, krijgt wind geen kans hiertussen te komen. Een derde belangrijk voordeel van indak zonnepanelen is dat de bevestiging van de panelen vaak gepaard gaat met het plaatsen van nieuwe dakisolatie. Een grote kans dus om jouw dak maximaal te verduurzamen.

De nadelen

Voorlopig is het lastig indak zonnepanelen te verkrijgen met een lichte kleur. Hoewel veel mensen zwarte zonnepanelen een stuk mooier vinden, leveren ze vaak minder op. Dit type zonnepanelen zal door de donkere kleur echter wel warmer worden. En bij zonnepanelen geldt: hoe warmer de panelen, hoe lager de opbrengst. Ook is de prijs van indak zonnepanelen in eerste instantie relatief hoog, doordat er meer zonnepanelen aangeschaft moeten worden om het gehele dak te bedekken.

Conclusie

Als je van plan bent jouw dak te voorzien van zonnepanelen en het budget reikt ver genoeg om indak zonnepanelen aan te schaffen, raden we je aan voor dit type zonnepanelen te gaan. Hoewel de aanschafprijs in eerste instantie hoog is, betaalt deze investering zich er na gemiddeld 10 jaar uit. Daarna is er een grote kans dat je betreft energie zelfvoorzienend wordt en zelfs energie kan gaan terugleveren.