Bouwbedrijf en aanemersbedrijf. Specialist in renovatie, dakwerken en aanbouw!

Opstijgend vocht bestrijden

vochtbestrijding 2

Het is de plaag van iedere woningbezitter. We hebben het over vocht wat in de muren van uw huis zit. U herkent het direct wanneer dit aan de hand is. De muren zullen last hebben van schimmelplekken. Daarnaast hangt er een onaangename zwammige lucht in uw woning. Deze muffe geur is het rechtstreekse resultaat van vocht wat vanuit de kruipruimte van uw huis omhoog trekt. Dit wordt ook wel opstijgend vocht genoemd. Het spreekt voor zich dat dit vocht bestreden dient te worden. Alleen op die manier kunt u afrekenen met deze onhygiënische vorm van overlast in uw huis. We hebben Bouwbedrijf Koster uit Rotterdam gevraagd om meer te vertellen over opstijgend vocht.

Wat is de oorzaak van optrekken vocht?

Wanneer u deze vorm van schimmel op uw muren aantreft wilt u uiteraard weten wat de oorzaak is. Het is goed om te weten dat dit probleem niet te maken heeft met een slechte hygiëne binnenshuis. Het probleem zit vaak in de fundering van uw huis. Een huis heeft een fundering die doorgaans begint boven het grondwaterniveau. Is dit het geval, dan is er weinig aan de hand. Heeft u echter een ouder huis, dan zal het zomaar zo zijn dat het grondwater komt tot aan de fundering van uw huis. U herkent dit aan het water wat in de kruipruimte van uw huis komt. Dit vocht heeft de eigenschap om in uw gevel te trekken waarna het omhoog komt. Eenmaal binnen in de gevel van uw huis zal het vocht zich steeds verder verspreiden door de muren van uw woning. Een vochtige woning zal het gevolg zijn.

Wat kunnen de gevolgen zijn?

De gevolgen van optrekkend vocht zijn vervelend. Allereerst zult u bemerken dat de wandbekleding loslaat van de muren. Bij behang is dit vrij snel zichtbaar maar ook andere afwerkingen zoals stucwerk zullen op den duur vochtplekken gaan vertonen. Verder ruikt de woning muf. Het vocht in de muren verdampt immers naar binnen toe nadat het een poos heeft stilgestaan. Deze muffe geur treft u dan ook geregeld aan in oudere woningen. Het vervelendste voor uw gezondheid is echter het feit dat dit vocht schadelijk is voor de luchtwegen. Het vocht kan ook bacteriële infecties veroorzaken waardoor u meer kleine gezondheidsklachten oploopt. Vaak en snel verkouden zijn kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een vochtig binnenklimaat.

Hoe herken ik opstijgend vocht?

Opstijgend vocht is redelijk gemakkelijk te ontdekken in een huis. Heeft u een oudere woning, dan kunt u er bijna zeker van zijn dat u met dit probleem te maken heeft. U ziet het aan de wandbekleding in uw huis. Laat het behang aan de onder- en bovenkant snel los en heeft het schimmelvorm, dan heeft u met opstijgend vocht te maken. Zitten er in het plafond schimmelvlekken, dan heeft u waarschijnlijk te maken met verdampend opstijgend vocht. U kunt het probleem ook herkennen aan de buitenkant van uw woning. Heeft uw woning witte cirkels op de gevel staan, dan is dit ook een gevolg van opstijgend vocht. Dit zijn plekken waar het vocht bijna letterlijk door de muur heen komt. Vaak ziet u dit bij woningen die naar binnen (te) goed zijn afgewerkt.

Methodes om optrekkend vocht te bestrijden

Optrekkend vocht kan op meerdere manieren worden bestreden. Er is een methode die het probleem verhelpt, maar die na verloop van een aantal jaren opnieuw moet worden uitgevoerd. Daarnaast is er een methode die definitief met het probleem afrekent. De methode die om de zoveel jaren opnieuw moet worden uitgevoerd is die van het injecteren. Daarnaast is er de methode die maar eenmalig moet worden uitgevoerd: muren onderkappen. We zullen de beide methoden nader toelichten.

Injecteren

Bij injecteren wordt er een vochtwerende barrière aangebracht in de muur. Die barrière wordt letterlijk in de muur gespoten. Met een boor worden er eerst gaatjes in de muur geboord in het gebied waar men de gel wil gaan inspuiten. Dit is een methode die van binnenuit of van buitenaf kan worden uitgevoerd. Doordat er met een gel wordt gewerkt zal deze na verloop van een aantal jaren hard worden waarna de werkzaamheden opnieuw dienen te worden uitgevoerd. Er is een middel in de handel om deze klus zelf uit te voeren. Denk er dan wel aan dat u genoeg kennis heeft om te weten waar de gaten in de muur geboord kunnen worden. U wil immers geen leidingen raken die achter de muren lopen.

Muren onderkappen

Met het onderkappen van muren wordt de oorzaak van het opstijgende vocht rechtstreeks aangepakt. Bij woningen tot 1980 werd er namelijk geen vochtwerende laag aangebracht in de muren. Daardoor krijgt vocht de kans om op te trekken. Woont u in een woning van voor die tijd, dan kunt u het beste een nieuwe vochtwerende laag laten aanbrengen in de muur. Deze moet daarvoor een stuk worden gelift waarna de laag wordt aangebracht. Het spreekt voor zich dat we het hier hebben over een uiterst arbeidsintensieve klus. Het is echter wel de ultieme oplossing om dit probleem definitief te stoppen. U zult hiervoor een professional moeten inschakelen. Niet alleen omdat het gaat om een karwei waarbij de stabiliteit van uw huis in gevaar kan komen. Wanneer deze vochtwerende laag niet goed overlappend wordt aangebracht zal het probleem van optrekkend vocht alsnog kunnen voortwoekeren.