Bouwbedrijf en aanemersbedrijf. Specialist in renovatie, dakwerken en aanbouw!

Granol stucwerk glad maken doe-het-zelf

granol stucwerk gladmaken doe-het-zelf

Glad maken granol stucwerk

Granol is een vorm van structuurpleister dat al decennia lang gebruikt wordt voor het stucen van de binnenmuren van huizen. Het is een behoorlijk grove structuurpleister en het is vrij hard materiaal. Als het stucwerk niet helemaal netjes gedaan is, kunnen er uitsteeksels op de muur zitten die moeilijk te verwijderen zijn. In dit artikel wordt beschreven hoe u zelf uw muren mooi en gladgeschuurd kunt krijgen. Hiervoor zijn er een aantal stappen die u dient te doorlopen.

Schoonmaak

Voordat u gaat beginnen is het zaak om de muur of muren die u onder handen wilt nemen goed schoon te maken. Gebruik daarvoor eerst een stofzuiger om al het stof en loszittende materiaal te verwijderen. Maak de muur daarna schoon met ammoniak, dit ontvet de muur ook meteen.

Verwijderen van uitsteeksels

Ga met een plamuurmes de gehele muur over en krab uitstekende elementen weg. Zo krijgt u een mooie gladde muur. Het kan echter ook zo zijn dat er putten in de muur zijn ontstaan. Hiervoor kunt u gips- of muurvuller gebruiken. Dit smeert u op de inkepingen en laat het even uitharden. Dit proces duurt over het algemeen niet langer dan een uur of twee.

Aanbrengen nieuwe stuclaag

Nu heeft u weliswaar een mooie gladde muur maar u blijft de plekken zien die u heeft opgevuld of de uitsteeksels die u heeft weggeschuurd. Het zijn als het ware de littekens die op uw muur over blijven. U zult dan ook een nieuwe stuclaag moeten aanbrengen op de, inmiddels gladde ondergrond. Hiervoor kunt u een stucpasta gebruiken. Ook heeft u een troffel en een plakspaan nodig. Schep met de troffel de stucpasta op de plakspaan en breng de pasta aan op de muur. Neem de tijd en zorg ervoor dat de stucpasta evenredig en glad over de muur wordt verdeeld. Hiervoor geld, hoe vaker je over een plek heen strijkt, des te strakker het resultaat. Afhankelijk van het beoogde resultaat kunt hier een tweede of zelfs derde laag overheen smeren. Zorg er dan wel voor dat u dit pas doet wanneer de onderliggende laag goed is opgedroogd. Doet u dat niet dan smeert u de onderliggende laag mee met de nieuwe laag en zal het resultaat u niet bevallen. Het opdrogen duurt bij de meeste stucpasta’s ongeveer 24 uur.

Nazorg

Nadat u het bovenstaande proces heeft herhaald tot het gewenste resultaat en de stuclaag volledig is opgedroogd kunt met een schuurblok de muur helemaal effen schuren. Het resultaat is een strakke muur en hopelijk een trotse doe-het-zelver. Bent u minder handig? Schakel dan de hulp in van een stukadoorsbedrijf. Arie van de Velde staat voor u klaar als het aankomt op stucwerk en schilderwerk. Het bedrijf heeft ruime ervaring en levert hoogwaardig stucwerk tegen aantrekkelijke prijzen.