Bouwbedrijf en aanemersbedrijf. Specialist in renovatie, dakwerken en aanbouw!

Groepenkast uitbreiden

Groepenkast uitbreiden

In een groepenkast of verdeelkast wordt alle benodigde energie van een gebouw verdeel over het energiesysteem van dat gebouw. Deze groepenkasten zijn voorzien van een aantal aardschakelaars met daaraan meerdere groepen verbonden. Deze groepen zorgen voor de energietoevoer naar bepaalde gedeelten van het huis. Per aardschakelaar worden in de regel maximaal 4 groepen aangesloten. Deze constructie voorkomt dat bij een probleem met een aardschakelaar niet meteen het hele gebouw zonder stroom komt te staan. Het kan voorkomen dat er teveel elektrische apparaten worden aangesloten op een groep met als gevolg dat die groep wordt overbelast en eruit springt. In dat geval dien je een van de apparaten uit te schakelen en van het stroomnetwerk te verwijderen voordat je de groep weer kunt inschakelen. Wanneer het om apparaten gaat die je op dagelijkse basis gebruikt, kan het verstandig zijn om over een uitbreiding van de groepenkast na te denken.

Uitbreiding van mijn huis, heb ik een nieuwe groepenkast nodig?

Niet altijd. In een groepenkast is het sinds een aantal jaren verplicht om minimaal twee aardschakelaars per groepenkast te hebben. Echter niet iedere groepenkast wordt daarin ten volle benut. Het kan zijn dat je een groepenkast hebt waarbij er op twee aardschakelaars maar vier groepen hebt aangesloten. Zoals gezegd kun je per aardschakelaar vier groepen kwijt dus zou je nog eens vier groepen toe kunnen voegen aan de bestaande groepenkast.

Toch vervangen

Soms dien je een groepenkast toch te vervangen omdat er teveel apparaten in de woning staan te draaien. Ook oudere huizen hebben vaak een groepenkast die vervangen dient te worden. Vroeger hadden mensen immers minder elektrische apparatuur en voldeden kleinere groepenkast die nu niet langer de lading dekken. Omdat het bij het vervangen of uitbreiden van een groepenkast, de volledige elektronische toevoer van je woning betreft, is het altijd aan te raden om deze procedure uit te besteden bij een gespecialiseerd bedrijf (vraag eens informatie op bij Elektrowerken.nl). Bij een uitbreiding van de groepenkast is het wel zaak om te kijken naar waar je de uitbreiding precies voor nodig hebt. Je kunt namelijk kiezen voor een fase 1 of een fase 3 groepenkast. Bij een fase 3 groepenkast heb je de toevoeging van krachtstroom dat je nodig kunt hebben voor krachtige bouwapparaten en voor bepaalde ovens en fornuizen in de keuken. Let er ook altijd op dat er voldoende aardschakelaars worden geïnstalleerd zodat je in de toekomst de mogelijkheid hebt om verder uit te breiden op de bestaande groepenkast.